РАДИОНИЦА ЗА ИЗРАДУ ПРОГРАМА ДРУШТВЕНОГ ЦЕНТРА
29.01.2013

У оквиру пројекта “Развој друштвених центара у југоисточној Србији”, који спроводи Друштво за развој деце и омладине - ОТВОРЕНИ КЛУБ у Нишу, уз подршку УНИЦЕФ-а и Градске општине Палилула, у сали Нишког културног центра организована је једноднева радионица са темом „развој програма друштвеног центра“. Општи циљ новог пројекта Отвореног клуба, који подржава општина Палилула, истакла је Тамара Симоновић менаџер пројекта, је допринос развоју Развојно-образовних центара као мреже засебних друштвених центара (у седам општина Региона: Пирот, Прокупље, Лебане, Бојник, Сурдулица, Владичин Хан, Палилула) који одговарају на потребе локалних заједница кроз досезање чланова заједнице и пружање подршке, усмеравајући свој рад на иновативне развојне и образовне услуге.

У Градској општини Палилула, по попису из 2011.године, према националној или етничкој припадности, евидентирано је 2.745 (1.341 жене) припадника ромске популације, мада је овај број знато већи досељавањем породица са Косова и повратком ромских породица из земаља Европе. Проблем њиховог недовољног економског развоја и неадекватног друштвеног положаја постао је један од главних проблема.

Ромска деца су углавном ван школског система, њихови родитељи незапослени, већина породица живи у нехигијенским условима на периферијама и у насељима која нису урбанизована. Циљ ове радионице, која је одржана у нишкој општини Палилула је креирање новог програма рада центра, у насељу „Црвена Звезда“ (ул.Душана Поповића бб), чиме желимо да центар осавременимо, прилагодимо (новим) потребама које постоје у нашој локалној заједници и отворимо за различите циљне групе, узимајући у обзир ресурсе који су на располагању, искуства и податке до којих смо дошли током анализе ситуације у општини и граду, укључујући и мишљење деце и младих–досадашњих корисника центра. Радимо на томе да у овом друштвеном центру, укључимо и другу неромску децу уважавајући принцип инклузивности-нагласио  је Бобан Ђунић председник Градске општине Палилула.

У овом процесу, по речима Тамаре Симоновић, менаџера пројекта, укључњени су кључни актери и професионалаци, представници установа и организација цивилног друштва са којима остварујемо сарадњу у решавању актуелних проблема социјално најугроженијег становништва на територији општине Палилула, посебно најмлађе популације маргинализованих друштвених група.

УНИЦЕФ је од 2002-2004 подржао рад са децом у делу насеља „Црвена Звезда“, у општини Палилула, које је насељено Ромском популацијом. Уз подршку Швајцарске агенције за развој и сарадњу, за ове активнодсти, обезбеђен је монтажни објекат који је у власништву Града Ниша. Отворени клуб је од 2010. обезбедио донаторску подршку Краљевине Холандије и Краљевине Белгије за спровођење три пројекта у овом објекту: (ка инклузији ромске деце из насеља Црвене Звезде 1-2; подршка развојно-образовним центрима југа Србије;). Залагањем општине Палилула Град Ниш је за остваривање пројекта „развој програма друштвеног центра“ одобрио Отвореном клубу бесплатно коришћење објекта у ул. „Душана Поповића“ до краја 2013.године, (ЕКОполис мрежа, Д.В.)

ФОТОГРАФИЈЕ, ПРИЧЕ ИЗ ЦАРСКОГ ГРАДА